Stadion(omgeving) ontwikkelingen

De AZ-onderwerpen die hierboven niet thuishoren
Gebruikersavatar
Kilkenny
Moderatort
Berichten: 5743
Lid geworden op: 22 feb 2005, 21:24
Locatie: Alkmaar

Als Royal HaskoningDHV het stadion in zijn geheel goedkeurt en dat aantoont, is er niets aan de hand.
_________________
Suicidal for Life!
_________________
Better call Saul!
palaver
Seizoenkaarthouder
Berichten: 293
Lid geworden op: 30 mei 2019, 11:00

Brief/memo College B&W aan de gemeenteraad van 25 oktober:
Uiterlijk 1 november ontvangt de gemeente het volledige onderzoeksrapport [van Royal HaskoningDHV]. Daarna heeft zij vier
weken tijd om te toetsen. Daarin is de tijd van de gebruiksmelding en mogelijk opvragen van extra
informatie verwerkt. Gemeente Alkmaar wordt in dit proces ondersteund door TNO. TNO is door
de gemeente ingehuurd om naast de gemeentelijke constructeurs als onafhankelijke partij het
rapport over de constructieve veiligheid te toetsen.
Verder:
De veiligheidsregio NHN gaat voor de gemeente de toets op de brandveiligheid en
gebruiksveiligheid doen voor het stadion.
De veiligheidsregio doet dat voor de gebruiksmelding
voor het stadion om te kunnen spelen zonder dak. Daarnaast gaat de veiligheidsregio in de
toekomst de toets doen voor het nieuwe dak, mogelijk extra tribunes en overige gebouwen in of
nabij het stadion.
Bron: https://docdro.id/HZHkKlJ
Laatst gewijzigd door palaver op 26 nov 2019, 20:48, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Metalingus
Fanatic
Berichten: 572
Lid geworden op: 10 aug 2005, 13:22
Locatie: Heemskerk

Kilkenny schreef:
26 nov 2019, 18:42
Als Royal HaskoningDHV het stadion in zijn geheel goedkeurt en dat aantoont, is er niets aan de hand.
De crux is dat de gemeente dat wil laten toetsen doorTNO als onafhankelijke partij. Tijd zal hierin de grote vijand zijn. Ik denk dat het wel goed komt.
Gebruikersavatar
Metalingus
Fanatic
Berichten: 572
Lid geworden op: 10 aug 2005, 13:22
Locatie: Heemskerk

adrie1979 schreef:
26 nov 2019, 18:30
Klaarblijkelijk nog wat meer pijnpunten, waaronder de hoofdtribune (moet dan ook gerenoveerd worden?), klinkt niet best..
Het moet gecontroleerd worden. Mogelijk is alles in orde, het gaat voornamelijk om de controles.
palaver
Seizoenkaarthouder
Berichten: 293
Lid geworden op: 30 mei 2019, 11:00

AZ en Alkmaar in de clinch om stadion

Het blijft nog maximaal een week spannend of AZ-ajax op zondag 15 december in Alkmaar gespeeld zal worden. De sluimerende spanning tussen AZ en Alkmaar kwam dinsdag naar buiten met een wanhopig persbericht van AZ en een in allerijl ingelaste verklaring vanuit de gemeente. De club heeft het gevoel alles gedaan te hebben en een veilig stadion te hebben, de gemeente wil nog een aantal dingen controleren. Alkmaar gaf dinsdagavond aan later deze week of uiterlijk begin volgende week een besluit te nemen, en er vanuit te gaan dat de wedstrijd in Alkmaar gespeeld kan worden.

“Op voor AZ onbegrijpelijke gronden lijkt de gemeente Alkmaar het besluit te gaan nemen dat het Victorie Stadion niet vrijgegeven kan worden voor publiek voor de thuiswedstrijd tegen ajax op 15 december”, gooide AZ dinsdagochtend met een persbericht de knuppel in het hoenderhoek. De altijd al moeizame relatie tussen AZ en de gemeente (lees: burgemeester Piet Bruinooge) was door het stadiondossier de laatste maanden verder onder druk komen te staan. Overleggen vinden plaats in een ruzie-achtige, wantrouwende sfeer. Bij AZ overheerst het gevoel dat de gemeente niet meewerkt en zelfs tegenwerkt. Waar de club het lang achter de schermen hoopte te regelen, zag het zich nu toch genoodzaakt naar buiten de treden met een noodoproep.

“De gemeente stelt voortdurend aanvullende vragen die in de beleving van AZ geen relatie hebben met het veilig kunnen spelen en vrijgeven van het stadion. Daarmee ontstaat – ondanks het zeer gedegen en deskundige rapport door Royal HaskoningDHV – een impasse die voor AZ onontwarbaar lijkt, omdat het niet helder is vanuit de gemeente Alkmaar wanneer men wel tevreden is”, stelt de club ten einde raad in een persbericht dat de boel in beweging zou moeten krijgen. Tevens stuurt de club een mail met antwoord op aanvullende vragen van de gemeente naar raadsleden, in de hoop de druk op het college van burgemeester en wethouders op te voeren.

Bruinooge riep ‘s avonds in reactie op het bericht van AZ de fractievoorzitters van de partijen in de gemeenteraad bijeen voor een bijeenkomst van het zogeheten presidium. Tijdens het openbare overleg werd onder toeziend oog van enkele tientallen belangstellenden grotendeels voortgeborduurd op het persbericht dat eerder op de dag door het college van burgemeester en wethouders naar buiten was gebracht. De gemeente stelt hierin nog niet de informatie hebben ontvangen waarmee beoordeeld kan worden of het stadion veilig is. Opmerkelijk genoeg lopen de meningen van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en TNO hierover uiteen. Volgens Royal HaskoningDHV kunnen de tribunes namelijk weer worden opengesteld, terwijl TNO van mening is dat (nog) niet is aangetoond dat de constructie veilig genoeg is. Dinsdag heeft Royal HaskoningDHV een aantal stukken aan de gemeente doorgestuurd. De gemeente heeft deze informatie op haar beurt weer doorgezet aan TNO waarbij aangedrongen is op een snelle beoordeling. De gemeente sprak dan ook de hoop uit dat zij donderdag een (eerste) reactie kan geven op deze informatie.

Alkmaar hintte ook op spelen zonder publiek, aangezien het veld al wel veilig is verklaard. Die optie lijkt voor alle partijen echter de minst aantrekkelijke. Uitstel met vier weken, waardoor de kraker tussen de nummer 1 en 2 van de eredivisie in de winterstop gespeeld zou worden, zou daarom een alternatief kunnen zijn als Alkmaar van mening blijft dat de veiligheid niet binnen een week gegarandeerd kan worden. Het omdraaien van de wedstrijd naar een uitwedstrijd, en later dit seizoen een uitwedstrijd, is voor de KNVB geen optie omdat dit zou leiden tot ‘competitievervalsing’ omdat AZ dan vier keer achter elkaar ‘thuis’ speelt en ajax vier keer uit. Een andere speelstad in Nederland vinden die AZ-ajax wil ontvangen zal nagenoeg onmogelijk worden, zeker nu de datum snel nadert. Den Haag gaf al eerder aan ajax niet te willen ontvangen.

AZ zal tandenknarsend hebben gekeken naar de Bruinooge-show, die in de ogen van de club opnieuw met vuur speelt nadat AZ zich eerder genoodzaakt zag het trainingscomplex naar Zaandam te verhuizen. Wil Bruinooge zich alleen maar profileren over de rug van AZ om te laten zien dat de gemeente haar taak van bouwtoezicht goed uitvoert, of missen er echt nog garanties die gedubbelcheckt moeten worden? Het blijft een vraag voor de raadsleden en het publiek, omdat Bruinooge dinsdagavond niet gedetailleerd ingaat op de aantijgingen van AZ.

Bruinooge bevestigt wel dat de onderlinge relatie tussen AZ en de gemeente ‘weleens beter is geweest’. Beide partijen zouden desondanks dezelfde doelstelling hebben en dat is het voetbal weer zo snel mogelijk terughalen naar Alkmaar. De gemeente en AZ verschillen alleen van mening over de manier waarop die doelstelling moet worden behaald, stelt de burgemeester. Wel stelde ook Bruinooge dat zowel AZ als de gemeente ernaar streven om 15 december te halen. Ondertussen rest de supporters niets anders dan gespannen af te wachten.
Kapelle zoekt een nieuwe burgemeester. Daar komt Bruinooge stomtoevallig nog vandaan ook.

Dit past wel bij hem
Afbeelding
DeZuivelDuivel
Oude garde
Berichten: 1497
Lid geworden op: 28 feb 2019, 21:40

Metalingus schreef:
26 nov 2019, 19:58
De crux is dat de gemeente dat wil laten toetsen doorTNO als onafhankelijke partij. Tijd zal hierin de grote vijand zijn. Ik denk dat het wel goed komt.
Is daar nou zoveel mis mee eigenlijk? beter te veel controleren dan te weinig in een geval als dit.
Laatst gewijzigd door DeZuivelDuivel op 27 nov 2019, 16:14, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Voltreffer Vick
Oude garde
Berichten: 1367
Lid geworden op: 14 jan 2006, 10:05
Locatie: kaasmarkt

DeZuivelDuivel schreef:
27 nov 2019, 13:58
IS daar nou zoveel mis mee eigenlijk? beter te veel controleren dan te weinig in een geval als dit.
Niet als dit een instrument is om je besluiteloosheid te verhullen
Op de zolder van zijn grootmoeder vindt Sjakie Meulemans op een goede dag een paar enorm oude voetbalschoenen, die van een vroegere topvoetballer zijn geweest: Voltreffer Vick, sinds die tijd kan ie voetballen als de beste
Gebruikersavatar
Forza AZ
Beheerder
Berichten: 4629
Lid geworden op: 27 dec 2003, 11:20
Locatie: Alkmaar
Contacteer:

DeZuivelDuivel schreef:
27 nov 2019, 13:58
IS daar nou zoveel mis mee eigenlijk? beter te veel controleren dan te weinig in een geval als dit.
AZ wist gisterochtend blijkbaar niets van hoe het er nu voor stond bij de gemeente qua controle, anders hadden ze niet dat stuk op de site geplaatst. De gemeente had daarover veel eerder duidelijkheid moeten geven.
palaver
Seizoenkaarthouder
Berichten: 293
Lid geworden op: 30 mei 2019, 11:00

Even wat moois van Ed van de Pol tussen alle lelijkheid door.
Afbeelding
Gebruikersavatar
J.Krekel
Herry en/of Berry
Berichten: 50
Lid geworden op: 27 feb 2008, 17:23
Locatie: Amsterdam

Mooie foto, zeg! Het zal de 020'ers vast tegenvallen, als er geen (dicht) dak boven hun hoofd zit.

(…. als regent waarschijnlijk mij ook)
It is better to light a candle than to complain about the dark
palaver
Seizoenkaarthouder
Berichten: 293
Lid geworden op: 30 mei 2019, 11:00

Afbeelding

Link: https://zoek.officielebekendmakingen.nl ... 87608.html

Wie maakt ff een afspraak? :wink:

De besluitprocedure mag 8 weken duren, exclusief een eenmalige verlenging van 6 weken. M.a.w. tot uiterlijk 10 januari/22 februari.
Gebruikersavatar
MO7
Beheerder
Berichten: 6361
Lid geworden op: 30 dec 2003, 19:14
Locatie: Alkmaar

Op de dag van de instorting had Bruinooge ook tegen AZ kunnen zeggen: "Hier heb je het rechtstreekse nummer van mij en van het hoofd Bouwtoezicht. Je kunt ons 24 uur per dag bellen." Dan had je dit allemaal niet gehad. Het is maar net hoe belangrijk je het vind als burgemeester. Dat is nu dus wel weer heel duidelijk.
Waar is Altijd Zichzelf gebleven?
Gebruikersavatar
Toffee
Glory-hunter
Berichten: 94
Lid geworden op: 07 okt 2005, 14:34

Op de site van RTV072 staat hele specifieke gemeente info wat nog moet worden getoetst m.b.t. het stadion.

Komt er in hoofdzaak op neer dat er twijfels zijn over de opleggingen van de hoofdtribune-hoofdgebouw. Verder wordt er gerept over de hoekspanten.
Everton: Pride of Merseyside
palaver
Seizoenkaarthouder
Berichten: 293
Lid geworden op: 30 mei 2019, 11:00

Toffee schreef:
29 nov 2019, 12:01
Op de site van RTV072 staat hele specifieke gemeente info wat nog moet worden getoetst m.b.t. het stadion.

Komt er in hoofdzaak op neer dat er twijfels zijn over de opleggingen van de hoofdtribune-hoofdgebouw. Verder wordt er gerept over de hoekspanten.

De andere punten van zorg zijn oplosbaar voor de 15e december.
We hebben nog een aantal essentiële gegevens van AZ nodig om het stadion vrij te geven. Wij ontvangen die graag voor 5 december, in plaats van de eerder gestelde 1 december. Als de informatie binnen is, een aantal handelingen is verricht en uit de toets blijkt dat het voldoet aan de norm, kunnen wij de aanschrijvingen op het stadion opheffen. Dat betekent dat er publiek bij de wedstrijd kan zijn.

We geven op hoofdlijnen een beeld van de punten die wij nog hebben.

Oplegging tribune hoofdgebouw
Wij willen zeker weten dat de tribune op de juiste wijze verbonden is met het hoofdgebouw. Foto’s uit het dossier laten zien dat dit mogelijk anders is. Wij willen hier graag zekerheid over. Wij hebben AZ enkele weken geleden gevraagd een specifiek tribunedeel te inspecteren en dat wij bij deze inspectie aanwezig zijn. Dit is nog niet gebeurd.

Lichtmasten
We zijn positief dat de gegevens over de lichtmasten binnen zijn. Wij zijn bezig met de toetsing. We nemen hierover contact op met AZ, mede om te horen wanneer de lichtmasten geplaatst worden.

Trappen richting entree (bordes)
Tijdens de inspectie is gebleken dat een deel van de verbinding niet voldoet aan de norm. Wij denken dat dit eenvoudig is op te lossen.

Sleufgaten
Door het hele stadion zitten zogeheten sleufgaten. Deze moeten worden aangepakt. Dit is zeker mogelijk te realiseren voor 15 december. De gemeente denkt mee.

Hoekspanten
Over de hoekspanten ontvangen wij van AZ nog aanvullende gegevens in de eindrapportage.

Tribunedelen B, C, D
De informatie over tribunedeel B, C, D is binnen. Deze informatie wordt op dit moment getoetst. Als deze informatie wordt goedgekeurd en de sleufgaten in dit deel van de tribune aangepakt worden, kunnen de tribunes B, C, D worden vrijgegeven voor publiek.

Tot slot, is AZ met ons in gesprek over de gebruiksmelding, denk daarbij aan brandveiligheid, vluchtroutes, et cetera. We gaan er van uit dat dit geen problemen oplevert. Als wij en TNO met deze bovenstaande punten na toetsing en toezicht akkoord zijn, is het college meer dan bereid om het gebouw vrij te geven voor de wedstrijd op 15 december.
Gebruikersavatar
Forza AZ
Beheerder
Berichten: 4629
Lid geworden op: 27 dec 2003, 11:20
Locatie: Alkmaar
Contacteer:

Toffee schreef:
29 nov 2019, 12:01
Op de site van RTV072 staat hele specifieke gemeente info wat nog moet worden getoetst m.b.t. het stadion.

Komt er in hoofdzaak op neer dat er twijfels zijn over de opleggingen van de hoofdtribune-hoofdgebouw. Verder wordt er gerept over de hoekspanten.
Geen idee wat ze hiermee bedoelen. Ik heb dit woord nog nooit gehoord.
adrie1979
Ben-Sider
Berichten: 811
Lid geworden op: 24 feb 2013, 13:16

palaver schreef:
29 nov 2019, 12:45
Nou dat moet te doen zijn, goede info!
Gebruikersavatar
Toffee
Glory-hunter
Berichten: 94
Lid geworden op: 07 okt 2005, 14:34

Forza AZ schreef:
29 nov 2019, 15:54
Geen idee wat ze hiermee bedoelen. Ik heb dit woord nog nooit gehoord.
Bij de opleggingen (ook wel genoemd steunpunten) worden de krachten afgedragen aan de fundering of aan een kolom/wand.

De betonnen tribune delen zijn opgelegd op schuine stalen draagbalken. Deze draagbalken zijn bij alle tribunes (met uitzondering van de hoofdtribune) opgelegd op vertikale stalen kolommen.

Kennelijk zijn de draagbalken bij de hoofdtribune opgelegd op de staalconstructie van het hoofdgebouw, en over die constructieve verbindingen heeft TNO vragen.
Everton: Pride of Merseyside
Gebruikersavatar
Toffee
Glory-hunter
Berichten: 94
Lid geworden op: 07 okt 2005, 14:34

adrie1979 schreef:
29 nov 2019, 16:18
Nou dat moet te doen zijn, goede info!
Nou dat kan nog tegenvallen hoor. Mochten die opleggingen worden afgekeurd dan ben je maanden verder voor het is verholpen. (Je kan er waarschijnlijk moeilijk bij en het herontwerp en aanpassen kost ook tijd)

Hopelijk doet de gemeente dan niet moeilijk en worden de andere tribunes wel vrijgegeven. Hebben we iets van 14.000 capaciteit over.
Everton: Pride of Merseyside
Gebruikersavatar
AZ Twello
Invaller
Berichten: 2154
Lid geworden op: 22 dec 2004, 10:01
Locatie: Twello
Contacteer:

Nou deze week de week van de waarheid wat betreft het her in gebruik nemen van ons stadion. Heeft iemand nog extra activiteit gezien bij het stadion?

Ik kan me het overigens wel voorstellen dat de gemeente de volledige staalconstructie opnieuw beoordeeld wil hebben. Waarom zouden dezelfde fouten wat betreft het dak niet overal in het stadion zijn gebruikt? Alleen als dit mis is hoe herstel je het dan? Geen wedstrijd deze week maar toch een spannend weekje!
adrie1979
Ben-Sider
Berichten: 811
Lid geworden op: 24 feb 2013, 13:16

Hoofdconstructeur AZ-stadion in onmogelijke positie gedwongen. ‘Ik had voet bij stuk moeten houden’

Toen van het groots opgezette KooimeerPlaza uiteindelijk alleen het stadion voor AZ overbleef, werd hoofdconstructeur Broersma bijna met een pistool tegen de borst gedwongen om als tussenpersoon aan te blijven. Want de gemeente Alkmaar wilde niet rechtstreeks zaken doen met de constructeur die Midreth meenam. Daarmee werd een onmogelijke werkrelatie geschapen, blijkt uit correspondentie in handen van Cobouw. Met desastreuze gevolgen.
Hij loopt niet weg voor zijn verantwoordelijkheid. Daar is Andries Broersma niet het type voor. Maar het zint hem niet dat, nu de officiële onderzoeken naar de instorting van de kap van het AZ stadion op streek raken, de zogenaamde hoofdconstructeur zomaar als boosdoener uit de bus zou kunnen komen. Onafhankelijke onderzoeken bestaan volgens de Haagse constructeur namelijk niet. Niet door de OVV en zeker niet door HaskoningDHV, dat door voetbalclub AZ is ingeschakeld.

Met handen en voeten gebonden
Broersma wil graag duidelijk maken dat hij met handen en voeten gebonden was. “Beperkt hoofdconstructeur” noemt hij het zelf. Hij bleef tegen zijn zin op het werk nadat opdrachtgever AZ Vastgoed de hele opdracht als design and construct overdroeg aan Midreth in een laatste poging nog iets van de grootse plannen te redden. Midreth had een eigen constructeur, Romkes uit Sint Nicolaasga, en het leek Broersma beter als die het uitvoeringsontwerp en de definitieve vergunningaanvraag zelf zou verzorgen. Bureau Broersma zou dan hooguit nog wat reken- en tekenwerk doen voor het in het werk gestorte beton.

Dat blijkt uit correspondentie uit de periode 2004 tot 2006 in bezit van Cobouw. Daarin hamert de projectleider van Bureau Broersma er voortdurend op dat het aanblijven als constructeur, maar dan betaald door Midreth, hoogst ongelukkig is. Het druist ook in tegen de voorwaarden uit de RVOI die het bureau hanteert. In meerdere mails komt die waarschuwing voor. Ook lang nadat de nieuwe verhoudingen in werking zijn getreden. Het is een constructie waarvan Broersma gruwelt en die zijn bureau verlamt. Het gebeurt vaker, weet hij ook wel, maar eigenlijk zou daarover binnen de branche eens diepgravend moeten worden gediscussieerd.

Rolverdeling ondergeschikt aan planning
Jeffrey Stell, toenmalig projectmanager namens Egedi en AZ Vastgoed is een van de personen aan wie de mails zijn gericht en wiens reacties gaandeweg het bouwproces grimmiger worden. De precieze rolverdeling tussen de verschillende adviseurs zijn wat hem betreft ondergeschikt. Het project moet door, want de planning raakt in gevaar.

Via de telefoon bevestigt Stell dat er een heel andere wind ging waaien toen Midreth en Romkes bij het project betrokken raakten. “Dat kon ook niet anders natuurlijk. Het ontwerp van Broersma was robuust en solide. Het paste alleen niet binnen het budget. Dan zou het AZ stadion er nooit zijn gekomen. De opdracht aan Romkes en Midreth was om alles eruit te halen, wat niet strikt noodzakelijk was. Er is op heel veel onderdelen van het stadionplan geschrapt. Zeker niet alleen op de constructie. Maar Romkes is absoluut op het randje gaan zitten met zijn constructie. Daar stond hij ook om bekend.”

‘Je kunt simpelweg niet alles controleren’
Als projectmanager vertoefde Stell dagelijks in de keet en zat voortdurend met zijn neus op het werk. Zijn taak was het niet, maar hij benadrukt dat je ook als toezichthouder of constructeur nooit alles kunt controleren. “Zelfs als je elke las controleert van een spant dat aankomt, mis je nog de helft, want je legt zo’n spant niet zomaar even op de andere kant om ook die te inspecteren. Er gebeurt veel op basis van certificaten en vertrouwen.”

In het geval van de kap van AZ waren zinvolle inspecties vaak niet mogelijk omdat de detailberekeningen vaak pas kwamen als een bouwdeel al goed en wel gemonteerd was. Daar beklaagt Andre Huiberts van Bouwtoezicht zich in de mailwisseling uitvoerig over. Niet voor niets legt hij het werk tot drie keer stil. Huiberts die tegenwoordig een adviesbureau runt in Alkmaar was afgelopen dagen helaas niet bereikbaar voor Cobouw. Maar uit te correspondentie komt een tumultueus beeld naar boven van het verloop van de bouw. “Bouw- en woningtoezicht was daar vooraf al bang voor”, vertelt Broersma. Welke weet ik niet precies, maar de gemeente had slechte ervaringen met Romkes en wilde mij er koste wat het kost bij houden. Huiberts weigerde tekeningen ook maar te bekijken als die niet door ons waren goedbevonden.”

Reputatie van Romkes was rond de eeuwwisseling al berucht
Paul Rijpstra, voorzitter van beroepsvereniging VN Constructeurs, is niet verbaasd over de opstelling van de gemeente. “Dat gebeurt wel vaker. De reputatie van Romkes was natuurlijk rond de eeuwwisseling al berucht. Kijk alleen maar hoe zich toen profileerde op zijn eigen website. Hij profileerde zich als een adviseur die heel economisch kon construeren en zo bouwwerken, die in de planfase dreigden te sneuvelen, toch mogelijk te maken.”

Hadden constructeurs maar een tableau, net als advocaten
Paul Rijpstra van VN Constructeurs zou dolgraag een een officiële zwarte lijst kunnen hanteren. Zijn hele beroepsgroep heeft last van constructeurs die voortdurend de randen opzoeken van de constructieve veiligheid en er geregeld overheen gaan. Liefst zou hij zien dat het constructeursregister een status krijgt vergelijkbaar met die van het ‘tableau’ in de advocatuur. “Als je het te bont maakt wordt je daarvan geschrapt, zoals Bram Moskowicz overkwam. Maar dan moet dat register wel eerst een wettelijke status krijgen of worden afgedwongen door opdrachtgevers die aantoonbaar vakmanschap eisen.” VN constructeurs denkt aan een systematiek met gele en rode kaarten. Het laatste betekent uitsluiting van een of twee jaar van de beroepspraktijk. Na afloop van die schorsing zou een toetsing plaats moeten vinden om vast te stellen of het kennisniveau inmiddels wel op orde is. Haal je die toets niet, dan wordt het beroepsverbod verlengd tot misschien wel levenslang. Het zou Rijpstra niet verbazen als Romkes allang een levenslange schorsing aan de broek zou hebben.

Ruim voor bekende probleemprojecten als het Stedelijk Museum (2009), de Hornbach-vestiging in Wateringen (2005) en de Blunderbrug in Apeldoorn (2000), had Romkes dus al een slechte naam. Zelf had Rijpstra bij een vorige werkgever ook een onthutsende ervaring met een stalen hal van Romkes. Dat was dus het bureau Romkes van voor de overname door de huidige directie in 2013, benadrukt de voorzitter van VN constructeurs. “Sindsdien waait er echt een andere wind door het bureau. Hoewel het wel verwarrend en ongelukkig is dat de oprichter ook nog altijd onder bijna dezelfde naam en vanuit hetzelfde pand opereert.”

Rijpstra kent veel meer voorbeelden. Romkes stond volgens hem op een soort zwarte lijst bij de gemeente Almere. “En misschien dus ook wel bij Alkmaar. Want het was echt algemeen bekend dat je op problemen kon rekenen als je Romkes binnenhaalde. “

Joop van Leeuwen, die lange tijd hoofd was van de afdeling constructies bij gemeente Almere, ontkent desgevraagd stellig dat hij een zwarte lijst hanteerde. “Dat mogen we natuurlijk helemaal niet. Maar je legt als Bouw- en Woningtoezicht natuurlijk wel je oren goed te luister. En als je twijfels hebt over de competenties van een constructeur kun je als dienst laten doorschemeren dat het misschien handiger is iemand anders in de arm te nemen. Dat de vergunningen dan misschien wat soepeler afkomen.” Hij kan zich voorstellen dat zoiets bij zijn collega’s in Alkmaar heeft gespeeld, maar weet er het fijne niet van.

Ook Broersma gaat niet vrijuit
Rijpstra benadrukt dat wat hem betreft Broersma niet vrijuit gaat. “Die bezweken knoop in het spant in Alkmaar had hij natuurlijk nooit mogen laten passeren. Die voldeed op papier al niet en na allerlei fouten bij Hardstaal kon hij helemaal niet meer door de beugel.”

Rijpstra vermoedt dat het zo is gegaan: Broersma heeft in een vroege fase het spant ontworpen, Romkes heeft de profielen geoptimaliseerd en Hardstaal is, omwille van de maakbaarheid, met die gekke knoop op de proppen gekomen waar een vierkante onderstaaf een ronde kolom ontmoet. Om voldoende laslengte te krijgen, is daar een stukje H-profiel ingevoegd en een kopplaat, maar de dimensies en de uitvoering daarvan kloppen van geen kanten. Rijpstra: “Romkes heeft die er doorheen laten glippen, als hij er al naar gekeken heeft. Maar daar kijkt bijna niemand nog van op. Broersma had daar natuurlijk wel een stokje voor moeten steken. Daar was hij uiteindelijk voor ingehuurd.”

Een onmogelijke knoop
Constructeurs gruwelen van verbindingsdetail AZ stadion
Broersma wijst op de verzachtende omstandigheden. Uit de correspondentie blijkt duidelijk hoe intensief hij samen met Bouwtoezicht met controles bezig is geweest en hoeveel discussies er zijn gevoerd met Simon Romkes over allerlei details. Bijna tachtig brieven en mails stuurde hij in anderhalf jaar tijd “met talloze vragen over dimensionering en detailberekeningen. Maar je kunt niet alles controleren”.

Neerwaartse windbelasting is irrelevant
Dat verhaal over die neerwaartse windbelasting uit dat onderzoek van HaskoningDHV doet hij af als irrelevant. “Die was ondergeschikt aan de sneeuwbelasting. Maar het klopt dat alle reserve door Romkes uit de constructie was gehaald. Alle staven zaten op een zogeheten unity check van 1. Scherp langs de rand. Zo werk ik niet en de gemeente Alkmaar was er ook niet blij mee. Maar het voldeed aan de regelgeving en dat is het enige criterium waarop je mag handhaven.”

Hij heeft er spijt van dat hij zich in die rol van beperkt hoofdconstructeur heeft laten dringen, besluit Broersma. “Ik heb me de afgelopen tijd ook vaak afgevraagd waarom ik me niet harder heb opgesteld en niet botweg geweigerd heb om als een soort postillion d’ amour te fungeren tussen Midreth en de gemeente. Want ik werd in de praktijk al snel een postillion van de haat. De conclusie was dat het een soort erekwestie was. Mannen onder elkaar. Je bent al vijf jaar bezig met KooimeerPlaza. Een spectaculair plan met kantoren, winkels, woningen, horeca en in het midden dat stadion. Dan loop je niet halverwege weg; je maakt het af. Uiteindelijk wilde ik, net als de opdrachtgever, de gemeente, de AZ-fans, echt iedereen, dat dat stadion er kwam. Maar ik had voet bij stuk moeten houden. Achteraf.”

Simon Romkes is gevraagd om te reageren op dit stuk. Hij geeft aan eerst de onderzoeken van de OVV af te wachten. Die laten naar alle waarschijnlijkheid nog zeker een half jaar op zich wachten.

Eerste publicatie door Ad Tissink op 2 dec 2019
Laatste update 12:01

bron https://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/ ... 5459BFAYI4
Plaats reactie